Зинаида Златанова: Прокуратурата не е безотчетна

18:29, 09 дек 19 / Политика 25 2413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България се приеха много законодателни гаранции относно отчетността на главния прокурор и изобщо на прокуратурата, включително и съда. Затова съдебната власт и в частност прокуратурата у нас не са безотчетни. Това коментира пред БНР Зинаида Златанова, бивш правосъден министър и бивш ръководител на представителството на Европейската комисия в България, по повод предложението на управляващата партия абсолютно независим прокурор да контролира работата на главния прокурор.

Захариева: Когато обещае нещо, България го изпълнява в най-кратки срокове

"Цялата съдебна власт и в частност прокуратурата не е безотчетна. Главният прокурор се отчита пред парламента и Висшият съдебен съвет, който и сега може да поиска уволнение на главният прокурор по закон. Има такава възможност по реда, по който го е назначил. И тук идва въпросът защо са ни необходими допълнителни гаранции, след като ние и сега имаме механизъм. Той може да бъде отстранен за много по-малко от някакво престъпление, което е извършил, защото той може да бъде отстранен за накърняване на престижа на съдебната власт. Това пише в закона и в Конституцията. Защо ВСС се вижда неспособен, ако се налага да пристъпи към такива действия?", каза още Златанова.

Според бившия правосъден министър предложението за независимо разследване на главния прокурор е повърхностно. "Това е претупване на въпроса. Просто искаме да се отървем в събота срещу неделя от едно главоболие, което ни пречи. Това главоболие се нарича върховенство на правото. Не е редно такъв въпрос да се решава на коляно. Това е повърхностно, защото няма анализ, няма посочени мнения на юристи, на професори, на практици, на представители на доктрината, на конституционалисти", заяви още Златанова.

Георги Марков: Съдебната ни система е нокаут

Според нея има опасност с предлагането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор да не отговорим на Конституцията и на Венецианската комисия. Бившият правосъден министър подчерта още , че процедурата за избор на този "контрольор" изглежда, че ще e по-облекчена от тази за самия главен прокурор. За Златанова това е неправилно и тя попита ще има ли състезателност при избора на "контрольора".

"Другият голям проблем, който трябва да се преодолее, е, че нямаме европейския опит… Когато в една демократична държава, каквато е България, процедурите за назначаване на главен прокурор са тежки и бавни, то е защото това е човек, който трябва да бъде подбран така, че да не го подозираме в някакви намерения за извършване на тежки престъпления. Тази презумпция, че този, който стане главен прокурор, от първия си ден на поста ще започне да обмисля как да извършва умишлени престъпления, показва степента на правосъзнание в управляващите, в обществото. Това е недоверие", коментира Златанова.

Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

Тя уточни, че у нас трудно ще намерим точен европейски модел, който да прекопираме, защото това, което у нас се възнамерява да се направи, го няма в други европейски държави и трябва да се обмисли по-дълго време.

"В една трета от държавите-членки на ЕС прокуратурата е към изпълнителната власт и тук нямаме проблем да бъдат разследвани прокурори. У нас не е така… Целта е да се направи солиден механизъм, който е убедителен и за българското общество, и за нашите партньори. Има редица конструкции и начини, които другите страни са въвели за отчетност в съдебната система и в частност прокуратурата. В повече случай, които съм проучила, тази отчетност касае предимно професионалната отговорност на прокуратурата и това е причина, когато в една демократична държава се назначава главен прокурор, процедурите да са толкова тежки и бавни. Това е човек, който трябва да бъде подбран така, че ние да не го подозираме в намерения за тежки престъпления", допълни още Зинаида Златанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама