Общинските съветници от ДБ осъдиха липсата на мерки за подобряване на въздуха в София

17:40, 09 дек 19 / Политика 25 2816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинските съветници от групата на "Демократична България" остро осъдиха липсата на адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха в София от страна на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от партията. Съветниците предлагат осем краткосрочни и десет дългосрочни мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Замърсяването в града ни през декември надвиши многократно среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър за фини прахови частици. Имаше дни, в които на моменти този показател беше 500 мкг/м3 или 10 пъти над нормата. Недопустимо е реакцията на столичния кмет да се изчерпва с призив към гражданите да не се отопляват. В подобна критична ситуация работата на кмета не е да призовава, а да предприеме незабавни мерки, защото носи отговорност за живота и здравето на всеки в града ни, се казва в декларация на "Демократична България".

Зам.-кметът по екология: За момента не се налага въвеждане на „Зелен билет” в София

Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити. Наскоро учени от университета “Макгил” в Канада откриха пряка връзка между фините прахови частици и рака на мозъка, подчертават от "Демократична България".

От там смятат, че на първо време кметът трябва да информира хората какво е реалното положение с чистотата на въздуха във всеки един момент, с надеждни данни от общината, а не само от гражданските платформи като airsofia.info. Също така да въведе зеления билет за градския транспорт или напълно безплатен градски транспорт в дните със силно замърсяване. Да намали интервалите на линиите на наземния градски транспорт, като увеличи броя превозни средства. Да въведе контрол на забраната за навлизане в бус лентите. Да забрани престоя и паркирането в синя зона на автомобили, без съответните стикери за тях. Да въведе редовно миене на улиците и булевардите. Да въведе механизми за реален контрол от страна на Столичен инспекторат върху горенето на отпадъци. Да нареди проверки според забраната към Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, която не позволява ППС с допустима максимална маса до 3.5 и стандарт EURO 3 да влизат в зона „Център“ и на товарни автомобили и строителни машини с допустима максимална маса над 4 тона в зона „Първа“, които не покриват изискванията на EURO 4.

Пак мръсен въздух в София

В дългосрочна перспектива от "Демократична България" предлагат да бъде спрян проектът за инсинератора, да бъде увеличен в пъти броят на контейнерите за разделно събиране на отпадъци, да бъде превърната Топлофикация София в дружество, чиито услуги са качествени и достъпни за гражданите. Също така да се намери начин за стимулиране на еднофамилните къщи и други ползватели на твърдо гориво към преминава на отопление на природен газ или ел.енергия. Да бъде оптимизирана мрежата на градския транспорт. Да бъде въведена нова система за таксуване в градския транспорт за изминато време или разстояние. Да бъде увеличено покритието на синята и зелена зона. Да бъде изградена липсващата базова инфраструктура, която да разпредели транспортните потоци и да намали задръстванията. Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във веломрежа, която да бъде разширена. Да бъде засилена програмата по озеленяването на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама