Грета Тунберг към медиите: Дайте глас на тези, които имат нужда да бъдат чути

15:46, 09 дек 19 / Свят 25 2336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг призова световните медии да отделят по-малко внимание на нейния глас и повече на гласа на онези, които вече са засегнати от продължаващото извънредно положение с климата, съобщи БТА.

Изказвайки се в рамките на конференцията за климата на ООН в Мадрид активистката каза, че тя и съратничката ѝ от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани", и гласовете им са "чути много пъти". Това мнение тя изказа на пресконференция в рамките на 25-ата международна  конференция за климата на ООН в испанската столица, която ще продължи до 13 декември.

"Задължението ни е да използваме вниманието на медиите, за да дадем глас на онези, които най-много се нуждаят от това", каза Тунберг.

Яхтата на Грета Тунберг акостира в Европа

"Извънредната ситуация с климата не е това, което ще окаже влияние върху бъдещето, а това което вече засяга ежедневието на хората", смята 16-годишната активистка.

"Много е важно да се вслушваме в коренните народи, защото те страдат, а правата им се нарушават по целия свят", отбеляза Тунберг.

"Хората особено от глобалния Юг и от автохонните общности имат нужда да бъдат чути, защото извънредната ситуация с климата е не само нещо, което ще окаже влияние върху нас в бъдеще, но и нещо което влияе върху живеещите днес деца", каза шведската екоактивистка.

След изказването на Тунберг момче от разположените на ниско надморско равнище Маршалови острови, намиращи се в централната част на Тихия океан, между Хаваите и Филипините, произнесе реч за застрашаващото положение, в което се намира неговата страна.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама