Яхтата на Грета Тунберг акостира в Европа

15:11, 03 дек 19 / Свят 25 2142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Климатичната активистка Грета Тунберг пристигна в Европа, съобщи БТА. Яхтата ѝ акостира в пристанището на Лисабон след триседмично плаване през Атлантика с платноходен катамаран.

От португалската столица Тунберг ще продължи към съседна Испания, за да участва в климатичната конференция на ООН в Мадрид.

Пристигането ѝ съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд, 

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е "лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят", заяви Шмит на конференцията в Мадрид.

Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама