Постенето в определени часове намалява риска от диабет, инсулт и сърдечни болести

20:40, 09 дек 19 25 2998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постенето 14 часа в денонощието може да намали риска от диабет, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Гладуването за определен период от денонощието стана популярно сред редица знаменитости, като риалити звездата Кортни Кардашиян и създателя на социалната мрежа Туитър Джак Дорси. Някои от тях стигат до крайности в постенето, но изследване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего показа, че консумацията на храна единствено през 10-часов прозорец в денонощието не само е възможно, но и води до намаляване на телесното тегло и понижаване нивото на "лошия" холестерол.

Изследването обхванало участници, повечето от които били затлъстели. За 12 седмици намалели индексът на телесната им маса, телесното им тегло и телесните им мазини, а стойностите за кръвното им налягане и кръвната им захар се подобрили.

Консумацията на храна през 10-часов прозорец в денонощието, последавана от 14-часово постене, може да помогне на хора, за които има риск от диабет, сърдечни заболявания и инсулт, да избегнат хронични болести, да отслабнат и да се почувстват по-добре.

От Американската асоциация за сърдечно здраве смятат, че 47 милиона души в САЩ са засегнати от метаболитен синдром. Става въпрос за симптоми, които в редица случаи предхождат появата на диабет. У около една трета от възрастните американци се наблюдават най-малко 3 от 5 рискови фактора, свързани с метаболитен синдром - високо ниво на кръвната захар, високо кръвно налягане, високо ниво на триглицеридите в кръвта, ниско ниво на "добрия" холестерол и затлъстяване в коремната област.

Участниците в изследването били засегнати от метаболитен синдром. За 12 седмици те преминали към постене 14 часа в денонощието. През останалите 10 часа можели да консумират каквото, когато и както поискат. Участниците били склонни да закусват по-късно - около два часа след ставане от леглото, и да вечерят по-рано, отколкото го правели преди. Дванадесет седмици по-късно телесните им мазнини, индексът им на телесна маса и телесното им тегло намалели с около 3 процента. Много участници имали по-ниски нива на "лошия" холестерол и кръвната захар, а 70 процента уверили, че спят по-добре. Ефектът бил толкова впечатляващ, че две трети от участниците продължили да постят 14 часа в денонощието една година след приключването на изследването. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама