Йоана Христова: Замърсяването на въздуха зависи от метеорологичните условия

14:10, 08 дек 19 / Политика 25 1682 Topnovini
1

За последните няколко денонощия са извършени над 60 проверки от екипи на Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на различни отпадъчни материали, както в строителни обекти, така и в търговски пунктове и автосервизи.

Това заяви зам.-кметът Йоана Христова по направление екология, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"За последния ден няма наложени глоби и констатирани нередности. За предходните дни има съставени актове, свързани с нерегламентирано изгаряне на обработени масла за отопление", отчете Христова. 

Йоана Христова пред ТОПНОВИНИ: Нова платформа ще измерва показателите на въздуха

"Препооръчваме на гражданите да следят сайта на Столична община, който беше специално създаден, за да предоставя навременна информация за качеството на атмосферния въздух. Там, освен почасови стойности, които идват от сертифицираните автоматични станции на Изпълнителна агенция по околна среда, има и прогнози за следващите два дни. Съответно данните се предоставят от автоматичната система, разработена от НИМХ, която ни дава възможност да преценим, съобразно метеорологичните условия , очакват ли се такива, които да доведат до замърсяване с фини прахови частици. За последното денонощие над цяла Европа имаше няколко пъти такива метеорологични условия, които доведоха до задържане на фини прахови частици'', каза зам.-кметът.

Подменят старите печки на 20 000 домакинства в столицата

Тя призова гражданите в такива дни, в които има завишени нива на замърсяване, ако е възможно онези от тях, които ползват дърва и въглища, да преминат към алтернативно отопление. "В настоящия период вече имаме защитени два проекта за 20 000 домакинства по Оперативна програма “Околна среда” и по програма “Лайв”, в рамките на които ще можем да подменим старите печки на дърва и въглища, така че нека и домакинствата да бъдат активни и да кандидатстват. Нека и гражданите, които имат възможност да използват обществен транспорт и да оставят личния си автомобил, да го направят", призова Йоана Христова. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 43 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.