Останки на 18 хиляди години озадачават учените

19:40, 30 ное 19 / Култура и наука 25 1572 Topnovini
1

Учени се опитват да установят дали замръзналите останки на 18 000 години, открити в Сибир – са на куче или вълк, съобщава Би Би Си.

Животното – което е било на около два месеца, когато е починало, е изключително добре запазено в пермафроста (вечно замръзналата земя) на руския регион – като козината, носа и зъбите му са непокътнати.

Осем вида изчезнали животни, които има шанс да се върнат

Към момента обаче ДНК резултатите не могат да определят вида му. Според учените това може би означава, че животното представлява еволюционната връзка между вълците и съвременните кучета.

Радиовъглеродното датиране обаче е успяло да определи с точност възрастта на животното, когато е починало и от колко време е замръзнало. Геномните анализи показват, че то е от мъжки пол.

Дейв Стантън от Центъра по Палеогенетика в Швеция твърди, че проблемът с определянето на ДНК означава, че животното може би идва от вид, който предшества и кучетата, и вълците. Според учените, които ще продължат с разгадаването на генетичния код на животното, откритието може да хвърли светлина върху еволюцията на кучетата.

Откритото в Сибир животно беше наречено „Догор”, което означава „приятел” на якутски. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани