Цената на газа за Европа може да скочи двойно

17:50, 05 дек 19 25 2224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цените на газа в Европа може да се увеличат двойно, ако спре транзитът на руски газ през Украйна от 2020 г., това съобщи ръководителят на „Нафтогаз” Андрей Коболев. 

Според него е трудно да бъдат прогнозирани кризисни цени, но в началото може и да се удвоят. Той припомни, че през март 2018 г., когато „Газпром” отказа да доставя предплатените количества газ, цената се е увеличила за няколко часа с 80 %, съобщава РИА Новости.

Путин: България бави "Турски поток"

Ръст на цените в ЕС означава и ръст на цените в Украйна. Според Коболев, сценарий, при който „Газпром” ще продължи да доставя транзитен газ без подписан договор с Киев, е малко вероятен.

„Ако предположим, че няма споразумение, а постъпва газ, за Украйна ще възникнат определени рискове, ако приеме такъв ресурс. Ако приемаме газ без договор, няма да имаме основание да го измерваме. Съответно, всяка страна, например руската, може да ни обвини в кражба на газ. Освен това може да ни обвинят и в контрабанда, а това е сериозен въпрос”, смята Коболев.

Действащото споразумение между Русия и Украйна за транзит на газ изтича в края на тази година. Двете страни заедно с Европейската комисия провеждат тристранни консултации за продължаването на транзита.

Русия, Украйна и ЕС обсъждат транзита на газ

В края на ноември изпълнителният директор на „Нафтогаз” Юрий Витренко заяви, че ако след 1 януари 2020 г. Русия и Украйна нямат подписан договор за транзит на газ, но доставката на синьо гориво продължава, Киев ще складира постъпващите количества в своите подземни хранилища като газ с неопределен собственик.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама