Русия, Украйна и ЕС обсъждат транзита на газ

08:10, 19 сеп 19 / Свят 25 1789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще се проведат тристранните консултации между Русия, Украйна и Европейския съюз за транзита на газ. Основната тема на срещата ще бъде обсъждане на условията за доставка и транзит на руски газ за ЕС през територията на Украйна от 2020 г., тоест след приключване на действащия транзитен договор.

Европейският съд подкрепи искането на Полша да ограничи достъпа на Русия до ключов газопровод

Европейската комисия предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен транзитен договор за период от 10 години с гарантиран годишен обем газ, изпомпван през украинската ГТМ. Това трябва да осигури на Киев приходи от Русия в размер до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзит. Русия просто предлага да удължи настоящия договор за една година.
 
Преди дни изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко обяви, че Киев ще иска от Москва компенсация в размер на 11-14 милиарда долара в случай, че „Газпром“ продължи да настоява на позицията си за сключване на нов договор за транзит на газ при сегашните условия.
 
Ако транзитът през Украйна продължи, ние няма да преразгледаме тарифите и тогава на „Газпром“ няма да му се наложи да компенсира тези 11-14 милиарда долара. Но ако те настояват на сегашната си позиция, която ще доведе до прекратяване на транзита на газ през Украйна от 1 януари 2020 година, тогава ще ги принудим да платят, да компенсират нашите загуби“, заяви Витренко.
 
През октомври миналата годинаУкрайна вече се е обърна към Международния арбитраж с иск към Русия да компенсира загубите в резултат от пускането на газопровода „Северен поток 2“ и изпразването на украинската газотранспортна мрежа, които според оценките на Киев ще бъдат 12 милиарда долара. В случая Украйна настоява „просто за компенсация за недополучени тарифни такси“.

Според министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, Москва е готова да удължи договора за транзит на газ през Украйна при съществуващите условия и да възобнови доставките за Киев. В същото време Новак определи разрешаването на съдебния спор между „Газпром“ и „Нафтогаз“ като една от ключовите точки за постигане на споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама