Акцент на деня: Студен полъх от Москва

17:30, 05 дек 19 25 5137 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Руското външно министерство обяви за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Действията на Москва са реципрочни на обявяването за персона нон грата на руски дипломат в София в края на октомври.

Нашият дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, изгонен през октомври. Дипломатът ни трябва до 24 часа да напусне Русия.

Спецпрокуратурата ни разкри, че руският дипломат е събирал чувствителна информация в продължение на година и заради това той беше изгонен. Зам.-министърът на външните работи Александър Грушко тогава обяви, че Русия ще предприеме ответни действия.

Веднага след това стана ясно, че българските власти отказват да издадат виза на военен аташе в руското посолство в София. Решението за отказ е взето по препоръка на неназована институция, с която назначението е било съгласувано.

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова отказа коментар, но отбеляза, че ще се действа по дипломатическия принцип за реципрочност.

Според ГЕРБ обявяването действията на Москва са стандартна дипломатическа практика, която често се прилага. По думите на Тома Биков разговорът с нашия първи дипломат в Русия е бил „съвсем добронамерен“. Смятам, че няма промяна в отношенията между България и Русия и общите проекти, добронамереността между двете страни остава валидна", посочи депутатът.

"Самият факт, че се стига до подобни отношения между двете страни, припомням изявленията на руския президент за "Турски поток", означава, че има проблем. И отговорът на министър-председателя Борисов вчера не беше достатъчно премерен и ясен по отношение на ангажимента му към строителството на "Турски поток"", заяви Кристиан Вигенин от БСП. От левицата призоваха премиера и правителството да направят внимателен преглед на отношенията с Русия и да се опитат да ги нормализират.

Само преди ден руският президент Владимир Путин отбеляза, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа. Очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството, убеден е Путин.

Премиерът Бойко Борисов не остана длъжен. "Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсифицкация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на НАТО и ЕС", коментира той.

"Може би информацията на президента Путин му е стара. Имаме над 140-150 км, които са изкопани и вече се полагат тръби. Ние се забавихме, защото изпълнихме препоръките на ЕС", категоричен беше Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама