Колко са умни гигантските костенурки?

12:10, 08 дек 19 / Любопитно 25 1559 Topnovini
1

Огромните костенурки, които обитават Галапагоските и Сейшелските острови, са известни най-вече с това, че могат да живеят до два века и достигат тегло от три-четири тона. Оказва се обаче, че те могат да са интересни не само с размерите и възрастта си.

Според ново изследване, гигантските костенурки са много по-умни, отколкото смятаме ние. Въпреки че са бавни и мудни, мозъкът им работи сравнително бързо и успешно запаметяват команди.

Освен това, успяват да ги изпълняват в рамките на цели 10 години, без да забравят какво точно им е казано да направят. И единственият им недостатък е, че броят команди, които могат да научат, е ограничен.

Преди девет години от Научния институт в Окинава започват експеримент с костенурки, обитаващи зоопарковете във Виена и Цюрих. Tе успяват да ги обучат да захапват една от две пръчки с цветна топка на края, за да получат лакомство.

 

А близо десетилетие по-късно повтарят експеримента и откриват, че влечугите все още помнят какво трябва да направят. Доказва се и твърдението, че костенурките учат по-бързо и по-добре, когато са в група, а не индивидуално, дори всяка от тях да има различна задача, пише Daily Mail.

 

Източник: lifestyle.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 46 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.