ДПС: Има договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

11:33, 05 дек 19 / Политика 25 2118 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Информацията, която имаме, е че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не бъдат в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП за 8 лева партийна субсидия на глас. Това обяви в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Бюджетно: Левицата пак заговори за партийната субсидия

Той припомни позицията на партията при внасянето на предложението за 1 лев партийна субсидия: „Заявихме, че ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най- малките политически партии, поне парламентарно представените. И може да се отвори дебат за тавана на субсидиите. Вижда се, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити, но за малките субсидията не е достатъчна и не могат да финансират дейността си“.

Парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв.

„Тогава имахме и среща с ГЕРБ, на която присъстваше и Менда Стоянова. Заявихме, че 1 лев субсидия е популистки ход. Или 0 лева субсидия за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито“, каза още Карадайъ. По думите му тогава Менда Стоянова е заявила, че предложението за 1 лев е само временно и до внасянето на бюджета ГЕРБ ще инициира широк обществен дебат по темата, за да се намери най- правилното решение.

„Такъв дебат не е проведен. Има предложение от БСП, което обслужва големите партии- ГЕРБ и БСП, и ощетява малките, които няма да могат да финансират дейността си“, подчерта лидерът на ДПС. "Според нас това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма", каза още Карадайъ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама