Бюджетно: Левицата пак заговори за партийната субсидия

12:39, 04 дек 19 / Политика 25 1670 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите от БСП са поискали от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) становище за намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. От левицата пак настояха за коригиране на промените.

„Измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения“, цитира Кристиан Вигенин.

Парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв.

Основната препоръка е измененията да се отменят изцяло. От ОССЕ настояват процесите по приемане на това законодателство да са прозрачни, всеобхватни и да включват ефективни консултации със засегнатите групи“, обяви той.

Според становището трябва да се разгледат възможностите за лимити за вноски за частни и корпоративни дарения. „Да се гарантира, че няма да има изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси“, коментира Вигенин.

БСП предлага субсидията за партиите да стане 8 лв.

По думите му оценките на ОССЕ поставят под съмнение политическата ситуация в страната и честността на местните избори, след приемането на промените, без консултации и непосредствено преди вота.

Вигенин не отговори дали БСП е получавала частни дарения, защото не се занимавал с финансирането.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама