Китайските генно редактирани бебета може да имат други неоткрити промени в генома си

10:25, 05 дек 19 / Любопитно 25 2303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени алармират, че първите генно модифицирани човешки бебета, които се родиха в Китай, е възможно да имат други генетични промени, които не са били открити при провеждането на терапията, пише „Индипендънт“.

Миналата година китайският учен Хе Джианкуй заяви, че успешно е провел терапия за редактиране на човешки гени на два ембриона, от които се родиха първите генно модифицирани бебета. Благодарение на нея децата – близнаците Лула и Нана – са резистентни към вируса ХИВ.

Информация за противоречивия експеримент, който предизвика остри критики от страна на медицинската общност, беше споделена с международни учени чак сега.

Непубликуваният труд на Джианкуй изглежда е „изтекъл“ в общественото пространство. Учени, работещи за изданието MIT Technology Review се сдобили с копие, чието заглавие било „Раждането на близнаци след геномна редакция за резистентност към ХИВ“.

След подробен преглед на информацията, учените алармират, че е възможно по време на процедурата китайските медици да са променили други части от човешкия геном без да искат. Според тях на практика е невъзможно това да бъде проверено към този момент.

Учените посочват и компилация от други грешки и необичайни липси в официалното проучване, като например липсата на автори. Не се споменава и къде е проведен този експеримент, нито дали докторите и родителите на двете деца са били наясно какво точно представлява той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама