Руските шпиони, действали и в България, използвали Френските Алпи като базов лагер

08:30, 05 дек 19 / Свят 25 2335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише днес вестник "Монд", цитиран от Франс прес.

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г.

Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-те агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

"Монд" излезе с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.

Според изданието 15-те руски агенти, не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя, предава БТА.

Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. Агентите изглежда не са имали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Според "Монд" руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва АФП.

Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама