Установиха дозата, с която Сергей и Юлия Скрипал са отровени

12:10, 04 май 18 / Свят 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама „Новичок“ в течно състояние, според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество „Новичок“ е значително повече от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багажа при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният „Новичок“ изглежда много устойчив и от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия и това обяснява защо химиците са успели да го идентифицират доста време след нападението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама