Поглед назад: Животът на един забележителен човек

08:30, 05 дек 22 / Поглед назад 25 6443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди 9 години бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела напусна този свят. Той въплъщаваше в очите на цял свят прошката и мира.

Прошката освобождава душата, тя кара страха да изчезне. Поради това прошката е толкова мощно оръжие, казва носителят на Нобелова награда за мир през 1993 г. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1961 г. Мандела става лидер на създаденото с негова помощ въоръжено крило на АНК, Умкхонто Свизве (означаващо „Копието на нацията“ и често използващо абревиатурата МК), като координира различни саботажи срещу военни и правителствени цели и прави планове за евентуална партизанска война.

За всичките свои въоръжени действия и по-късно избухналата кървава партизанска война, в която загиват и множество невинни хора Мандела е осъден на доживотен затвор.

Борец за равенство, изявен противник на апартейда, Мандела прекарва 27 години в затвора (по-голямата част от които във варовиковата кариера на остров Робен), обвинен в саботаж и други държавни престъпления. 

Варовиковата кариера на остров Робен / Снимка: Уикипедия

Условията в затвора са лоши, като се извършва расова сегрегация, при която чернокожите получават най-малко храна. Политическите затворници са държани отделно от другите и имат по-малко привилегии. Мандела разказва как като затворник от група Д (най-ниската възможна) има право на един посетител и едно писмо на всеки шест месеца.

Нелсън Мандела е освободен на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза.

Зад решетките те притежаваха моето тяло, моя труд, моето време и моя живот, но аз никога не им позволих да притежават ума и сърцето ми. В деня, когато бях освободен, трябваше да мина за последен път през проверяващия караул. На портала се спрях и погледнах назад към килията, стиснал зъби и юмруци. Болката и омразата, събирани ден след ден в каменните кариери, нахлуха в ума ми - исках да отмъстя. Но това трая само няколко секунди. Погледнах напред към света, в който влизах отново след едно твърде дълго отсъстване, и си казах: „Те са ме притежавали толкова дълго – няма да им позволя да ме притежават отново“.

Мандела става най-възрастният президент на Южна Африка, когато идва на власт на 75 години през 1994 г. Той решава да не се кандидатира за втори мандат и се оттегля от активната политика през 1999 г., като бива наследен на поста си от Табо Мбеки. След оттеглянето си Мандела подкрепя активно редица социални и правозащитни организации. Той се превръща в символ на съпротивата, бунтар, за който в основата на всичко стои мирът.

През последните години от живота си Нелсън Мандела се оттегля от публичния живот и се посвещава изцяло на семейството си. Нелсън Мандела издъхва в дома си на 5 декември вечерта на 95-годишна възраст.

Другите за него

Нелсън Мандела е единственият човек, с когото споделям. Той изслушва внимателно проблемите ми и ме напътства как да отворя душата си за другите. — Наоми Кембъл пред сингапурския вестник Стрейтс таймс“

За мен той е символ, но не и светец. — Граса Машел, третата му съпруга.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама