Фандъкова: 80% е ефективността на използването на филтрите за комини

14:35, 04 дек 19 / Общество 25 2180 Topnovini
1
2
3
4

Столична община започна монтирането на филтри върху комините на домакинства, които се топлят на дърва и въглища.

"С новата 3-годишна програма ще обхванем 2000 домакинства. Очаквам до края на годината да бъдат монтирани филтри на още 180 домакинства в районите "Красна поляна" и "Слатина“, каза Фандъкова и успокои, че разходът за електричество на устройството е минимален, около 12-15 лева на година. 

"По-голямата част от новите филтри предстои да се поставят във „Факултета“, съобщи кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров. Инспектори непрекъснато правят проверки какво горят ромите във Виетнамските общежития.

За момента във Виетнамските общежития няма да се поставят филтри. Районната администрация предстои през май-юни да премахне няколко блока. Нови филтри ще бъдат поставени на новопостроените обекти.

"Започнахме изпълнението на новата програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични", каза кметът на София, по време на демонстрацията на комини.

„Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме с хората от "Красна поляна", един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища“, добави Фандъкова, цитирана от вестник "Труд". По думите и това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите.

„Ефектът е доказан, 80% е ефективността на използването на филтри. Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми. Инициирахме тази програма, общинският съвет прие създаването на новата програма. Тя е три годишна, обхваща общо 2 000 домакинства. Очаквам до края на тази година да бъдат монтирани филтрите на 180 домакинства“, посочи още тя.

„Искам да благодаря на всички граждани, на домакинствата, които се включиха. Това е доброволна мярка. Да благодаря на кмета на район "Красна поляна", който заедно с екипите направиха страхотна работа по разговорите с хората. Виждаме съседния блок, който се отоплява с топлофикация и фините прахови частици и всякакви други вредни емисии. В същото време тези хора се оплакват от комините на съседните къщи, които димят. Хората, които се отопляват на дърва и въглища генерират емисии, които са вредни за всички нас“, отбеляза столичният кмет.

„Много важна е тази допълваща мярка. Една от над 100 работещи мерки, които реализираме, за да може през следващите години да подобрим значително чистотата на въздуха и да влезем в необходимите норми. Това е нашата цел с всички мерки, които предприемаме“, допълни Фандъкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани