Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати

08:54, 04 дек 19 / Политика 25 1219 Topnovini
1

Проблемите с фалшивите болнични и ТЕЛК-ове не трябва да се търсят в социалната система. Преборването с тези проблеми ще стане с електронни документи. "Очевидно някой има интерес това да не се случва". Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

"Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в социалната система, те се издават от здравната система, от медицинските специалисти. Ако искаме да се преборят с тези дефекти и пробойни, трябва да говорим за електронна здравна карта, електронни документи. Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е виновен министърът на труда и социалната политика", отбеляза Калфин.

Държавата започва цялостен анализ за проблема с болничните

Относно идеята първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите, той е на мнение, че проблемът е възникнал от това кой трябва да ги плати. "Всички знаят, че има измами. НОИ сме всички ние, нашите данъци отиват там. Пресечната точка е не кой да плаща за измамите, а как да се намалят", добави той.

Акцент на деня: Родителска психоза с предизборна окраска

По въпроса за Закона за социалните услуги, който влиза в сила през януари, Калфин заяви, че той е добър, но има много хора, които са притеснени за някои текстове и трябва да се влезе в диалог с тях, за да се изяснят. Като пример, бившият министър посочи това, че дете може да бъде изведено от семейството, само ако има пряка заплаха за живота му.

"Много ме е страх този закон, който по принцип е добър, да не се обърне както Истанбулската конвенция. Трябва да се мине през законодателно изясняване на термините, за да се успокоят хората", добави Калфин.

Политологът Димитър Ганев пред ТОПНОВИНИ: Бисер Петков не успяваше да сваля напрежението

Относно недоволството около смяната на социалния министър, Калфин заяви, че е нормално това да предизвика дебати. "Това е политически въпрос, той не е технически. Тук става въпрос за политика - коя е сбъркана и коя ще бъде продължена", коментира той.

Бивша служителка на НОИ източила 3 милиона лева

Относно схемата за източване на НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране, Калфин коментира, че това е възможно, тъй като става дума за досиета преди 1997 г., когато в НОИ не е имало електронен архив.

"НОИ има електронна информационна система от 1997 г. Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават само трудовите книжки и затова е възможна тази измама. В случая става въпрос за стаж, НОИ няма начин да прецени дали едни документи са верни или не, ако са преди 1997 г. Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от НОИ", обясни бившият министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани