Започна делото по аферата „Рекет” в Скопие, сред обвиняемите е и бившата спецпрокурорка

13:50, 03 дек 19 / Свят 25 2050 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Наказателния съд в Скопие започна процеса по случая „Рекет”. Тримата обвиняеми са бившият специален прокурор Катица Янева, Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец.

Боки 13 беше докаран в съда от затвора в Скопие, където е с мярка задържане, а от домашен арест бяха доведени бившият специален прокурор Катица Янева и Зоран Милевски – Зоки Кичеец, предаде БГНЕС.

Процесът се следи от голям брой журналисти. През октомври прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата подсъдими за организирана престъпност и корупция. Йовановски е заподозрян за пране на пари и получаване на други доходи от престъпления“, а Янева и Милевски за „получаване на награда за незаконно влияние“.

Катица Янева напусна затвора и минава под домашен арест

Обвинението към Янева е за злоупотреба с власт. Милевски е обвинен за значителен принос към извършването на престъплението, като е организирал срещи между Боян Йовановски и съпругата на свидетеля, а по-късно и със свидетеля, с цел да ги убеди във влиянието си върху прокурора, поясняват от прокуратурата.

В средата на месец юли македонският олигарх Йордан /Орце/ Камчев обвини двама души - Боян Йовановски-Боки 13 и Зоран Милески – Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на "мярката задържане под стража", връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура /СП/ в делото "Империя", където той е заподозрян.

Боки 13 и Зоки Кичеец са поискали от Камчев 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Бизнесменът им е дал 1.5 млн. евро в брой. От разпространените публично аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на Спецпрокуратурата Катица Янева обещава на Камчев, че "всичко ще бъде наред".

Йордан /Орце/ Камчев, заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков, са разследвани за пране на пари и за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 000 евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година.

Зам.-председателят на македонския парламент е под домашен арест

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Орце Камчев беше предложен миналата година за почетен консул на България в Северна Македония, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Във връзка с делото „Рекет“ прокуратурата започна разширено разследване, свързано с „Международния съюз” на Боян Йовановски - Боки 13. Издадена е заповед за разследване на пет физически лица и едно юридическо лице заради подозрения в измама и пране на пари, извършени от Йовановски.

Аферата „Рекет” доведе до отстраняването на заместник-председателя на македонския парламент Фросина Ременски от поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама