Зам.-председателят на македонския парламент е под домашен арест

16:45, 10 окт 19 / Свят 25 1810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на македонския парламент Фросина Ременски е поставена под домашен арест, съобщи МИА.

Ременски е сред обвиняемите по делото за корупция „Рекет“. След избухването на скандала преди няколко месеца тя беше много бързо свалена от заместник-председателския пост в управляващата партия СДСМ.

Зам.-председателят на македонския парламент с обвинение за корупция

Заради скандала с поста се раздели и бившият шеф на Специалната прокуратура Катица Янева, която беше задържана и в момента се намира в ареста.

Македонският олигарх Йордан /Орце/ Камчев обвини двама души - Боян Йовановски-Боки 13 и Зоран Милески – Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на "мярката задържане под стража", връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура /СП/ в делото "Империя", където той е заподозрян. От разпространените публично аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на СП Катица Янева обещава на Камчев, че "всичко ще бъде наред".

Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група съобщи, че Боки 13 и Зоки Кичеец са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама