Борисов: Готови сме за автомобилен завод – убеден съм, че догодина ще имаме инвеститор

11:40, 03 дек 19 / Политика 25 922 Topnovini
1
2

Готови сме за автомобилен завод – убеден съм, че догодина ще имаме инвеститор. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на революционния 3D i-Cockpit, разработен разработен от „Вистеон България“.

„В началото започнахме да шием седалки, табла, впоследствие минахте към най-умното нещо, което се прави в един автомобил – електрониката и хардуера“, коментира Борисов.

Той отбеляза, че в началото страната ни е била най-ниско по заплащане, но това се е дължало на практиката десетилетия да промотираме България като държавата с най-евтината работна ръка. „Мисля, че темповете с които това се наваксва, са достатъчно добри и вие го усещате по средните работни заплати за този бранш“, посочи премиерът.

„Навремето, когато „Мерцедeс” правеше S-класа, единственото, което правеха българите е да ходят да му ритнат гумата и да кажат каква направа е това… а сега на най-специалната кола на „Мерцедес“ вие сте направили най-важното – най-интелигентното и най-доброто“, заяви Борисов.

Много неща се правят в този бранш – над 250 компании са…Преди месец открихме в Пловдив завода, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете. В Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционните управления и камерите… Готови сме за завод за автомобили, няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде. Убеден съм, че с всичко, което правите догодина ще имаме такъв инвеститор, каза още министър-председателят.

По думите му е много важно да се работи с университетите за разкриването на инженерни специалности.

Убеден съм, че президентът Тръмп ще го докарам, защото бяхме много добре информирани колко много инвестиции имат американските компании в България и колко умни са българите“, коментира още Борисов.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

Преди самото представяне премиерът тества революционния 3D i-Cockpit, произведен в България.

„Аз като гледам как пренастройват индустрията – вчера джипките абсолютно на външен вид си изглеждат като старите, а са 100% електрически“, коментира Борисов, докато управляваше електромобилът. Черна котка прекоси пътя на Борисов, докато той шофираше, но това не смути премиера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани