Борисов: Готови сме за автомобилен завод – убеден съм, че догодина ще имаме инвеститор

11:40, 03 дек 19 / Политика 25 1650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Готови сме за автомобилен завод – убеден съм, че догодина ще имаме инвеститор. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на революционния 3D i-Cockpit, разработен разработен от „Вистеон България“.

„В началото започнахме да шием седалки, табла, впоследствие минахте към най-умното нещо, което се прави в един автомобил – електрониката и хардуера“, коментира Борисов.

Той отбеляза, че в началото страната ни е била най-ниско по заплащане, но това се е дължало на практиката десетилетия да промотираме България като държавата с най-евтината работна ръка. „Мисля, че темповете с които това се наваксва, са достатъчно добри и вие го усещате по средните работни заплати за този бранш“, посочи премиерът.

„Навремето, когато „Мерцедeс” правеше S-класа, единственото, което правеха българите е да ходят да му ритнат гумата и да кажат каква направа е това… а сега на най-специалната кола на „Мерцедес“ вие сте направили най-важното – най-интелигентното и най-доброто“, заяви Борисов.

Много неща се правят в този бранш – над 250 компании са…Преди месец открихме в Пловдив завода, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете. В Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционните управления и камерите… Готови сме за завод за автомобили, няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде. Убеден съм, че с всичко, което правите догодина ще имаме такъв инвеститор, каза още министър-председателят.

По думите му е много важно да се работи с университетите за разкриването на инженерни специалности.

Убеден съм, че президентът Тръмп ще го докарам, защото бяхме много добре информирани колко много инвестиции имат американските компании в България и колко умни са българите“, коментира още Борисов.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

Преди самото представяне премиерът тества революционния 3D i-Cockpit, произведен в България.

„Аз като гледам как пренастройват индустрията – вчера джипките абсолютно на външен вид си изглеждат като старите, а са 100% електрически“, коментира Борисов, докато управляваше електромобилът. Черна котка прекоси пътя на Борисов, докато той шофираше, но това не смути премиера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама