Професор: Категорично няма лекарска грешка при случая с починалото дете в София

18:50, 02 дек 19 25 2210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Категорично няма лекарска грешка при трагичния случай със смъртта на 3-годишното дете, чиито родители потърсиха помощ в три столични болници. Това коментира проф. Надежда Гавраилова, педиатър и дългогодишен шеф на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов”.

Александър загуби битката за живот след тежко вирусно заболяване, а според специалиста не е имало как докторите да предвидят как ще се развие то в следващите няколко часа.

"Алекс е загинал заради причината в неговото заболяване, лекар не може да прецени как ще се развие то", бе категорична проф. Гавраилова.

Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването

Освен това тя обясни, че дори да е било изолирано в педиатрична специализирана среда, не би могло да се знае дали е нямало да се стигне отново до трагичния край. ''Това е така, понеже често децата лежат до други вирусно болни или с бактериални инфекции пациенти'', поясни д-р Гавраилова.

"Никога родителите не бива да забравят, че техните деца не растат в България отпреди 20 години, когато храната беше храна, когато нямаше 20 добавки към всеки продукт, всяко второ дете е с дерматит, всяко пето с астма, рефлектира изменението в качеството на живота върху тези деца", обясни още експертът.

Тя коментира и временното затваряне на интензивното на столичната педиатрия като го определи като „смешно”. То спря да приема деца поради липса на специлисти анестезиолози. 

„Никъде по света анестезиолозите реаниматори не вършат работата на интензивните педиатри. Те би трябвало да обдишват, да поддържат хемодинамично пациентите, което се случва във Варна. Само в София сме изправени пред този парадокс, педиатрите да не желаят да изпълняват тази роля, която е лично тяхна, те нямат нужда от анестезиолози реаниматори”, заяви проф. Гавраилова.

Според нея самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа така, „както колегите педиатри в Националната кардиологична болница се справят прекрасно с работата в детското кардиохирургично отделение”, обясни още специалистът.

„Там работят само педиатри, работят само с интубирани деца и с такива, които са на хемодинамична поддръжка, те не се оправдават с това, че нямата анестезиолози на работа”, каза още Гавраилова.

Според нея най-големият проблем на столицата е, че няма едно място, където да се лекуват децата, а след дихателна реанимация се препращат в специализирани места според, където да се долекуват.

Решението е единна педиатрична болница и спешен център, който да триажира пациентите според симптомите им.  

 

Още по темата:

Борисов нареди директорите на три болници да бъдат отстранени

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама