Мониторингът над България: докога

16:59, 02 дек 19 / Политика 25 1564 Биляна Иванова
1

В Брюксел вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутати и представители на съдебната власт направиха равносметка на 12-те години, през които в България действа Механизмът за сътрудничество и проверка. Такъв контрол има само у нас и в Румъния. ЕК вече отправи препоръка за отпадане на механизма, очакват се становищата на ЕП и на Съвета.

Акцент на деня: ЕК потупа България и шамароса Румъния

Илияна Йотова определи като абсолютен прецедент въвеждането на механизма в двете страни при присъединяването им към ЕС. „По същество означава „пълноправно членство“ „под условие“. Такъв механизъм не бе въведен за Хърватия, която е последната приета държава членка“, коментира тя. Според вицепрезидента механизмът се е превърнал в политически инструмент, което е създало съмнения обективността му. Йотова беше категорична, че оценките за България са се превърнали в аргумент за двоен стандарт и даде пример членството ни в Шенген.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази надежда механизмът да отпадне скоро. „Ясната позиция на ЕК за прекратяване на механизма е добра оценка за предприетите реформи“, изтъкна той и уточни, че като добър знак се приема направеното от правителството за въвеждане на отчетността на главния прокурор и за гарантиране на съдебната независимост.

Илхан Кючюк от ДПС попита: „Каква е осезаемата последица от това, че България и Румъния са изведени пред скоби- механизмът пряко се обвързва с членството в Шенгенското пространство, въпреки изпълнените критерии“. „Последица, която и до днес оставя горчивото усещане за вторичното гражданство в Съюза“, заяви евродепутатът.

Ангел Джамбазки от ВМРО обяви: „Подобен механизъм освен че е излишен и неработещ, представлява двоен стандарт, който цели да покаже, че има едни две държави в края на ЕС, които са нарушителите, непослушните, немирните, които трябва да бъдат наказвани“. „Механизмът беше смокинов лист, който прикриваше и продължава да прикрива вътрешни проблеми на големи западноевропейски държави, като Франция, Германия, Холандия и др. Те търсят оправдание, понеже е политически некоректно да посочат извършителите на престъпления, свързани с бежанците и нелегалната миграция, които често са от техните колонии, посочват безопасните- гражданите на България и Румъния“, посочи той.

Главният прокурор Сотир Цацаров обърна внимание, че общата оценка за цялостния ефект за страната ни от процеса за сътрудничество и оценка е категорично положителна. „Докладите по механизма са колкото коректив, толкова и стимул. В огромния брой случаи са играли ролята на начало или катализатор на важни реформи за укрепване на върховенството на закона“, заяви той. „Време е за всички държави в ЕС да се прилага равна мяра, защото България вече далеч не е най- проблемната част от Съюза. Време е справедлива оценка и пълноправно членство. Нито сме най- грешните, нито сме държава втора категория“, заяви Цацаров.

Зам.- главният прокурор Иван Гешев изтъкна: „България е постигнала ясни и отчетливи успехи. Не бих могъл да скрия задоволството си от положителната оценка за страната ни“. „Постигнатите резултати са стабилни и процесът на реформа е необратим“, коментира той и допълни, че прокуратурата ще продължава да работи с неотслабващи темпове. „Механизмът е изчерпал своята полезност. Последните 1-2 години се използва основно за вътрешнополитически цели. Не съдейства за напредък“, каза още Иван Гешев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани