Политическите реакции след оставката на Бисер Петков

18:27, 29 ное 19 / Политика 25 3023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обединените патриоти поискаха да се събере Коалиционният съвет на управляващите заради оставката на Бисер Петков.

Съветът вече е насрочен за вторник, съобщи лидерът на НФСБ и зам.-председател на народното събрание Валери Симеонов. "Естествено, че съм изненадан от тази оставка. Не знаехме", коментира той. Симеонов уточни, че управляващата коалиция ще обсъжда и други въпроси, които чакат ред да бъдат решени.

Социалните работници в страната стачкуват

Шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов остана изненадан от оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Според него ходът с отстраняването на министъра има за цел да отпуши социалното напрежение, което се натрупа около гласуването на бюджета, съобщава DarikNews.bg.

Социалният министър подаде оставка

"Естествено, че съм изненадан от тази оставка. Вчера бяхме заедно с министър Петков на заседанието на бюджетната комисия. Това, че в социалната сфера има проблеми, не е изненада за никого, защото в хода на бюджетната процедура винаги има един кръг въпроси, които създават напрежение", коментира пред д-р Адемов.

Според него причината премиерът да поиска Петков да си тръгне са проблемите с болничните.

"Може би протестите, които са организирани от КТ "Подкрепа", недоволството около проблема с болничните, около проблемите за фазата на изплащане в универсалните пенсионни фондове", предположи депутатът от ДПС. Според Адемов обаче повечето от тези нерешени въпроси са наследени от Петков.

Държавата започва цялостен анализ за проблема с болничните

"Проблеми в тази сфера има много. Не съм убеден, че Бисер Петков има сериозна, значителна вина в нерешаването им. Те са системни и една голяма част са наследени", коментира още той.

"Така че мисля, че това е начин за отпушване на социалното напрежение около бюджетната процедура", убеден е председателят на социалната комисия в Народното събрание.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев коментира в ефира на bTV, че Бисер Петков отговаря за много чувствителна област, която е приоритет за правителството и за която се отделят много средства от държавата. Именно бавните реформи в тази сфера са причината Петков да подаде оставка, смята евродепутатът. 

Зам. председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията Красимир Велчев коментира, че натрупване на напрежение в системата е довело до поисканата и приета оставка. 

''Може би неправилни и ненавременни решения са довели до това премиерът да поиска и да приеме оставката на Бисер Петков'', допълни Велчев.

''Няма нищо лошо в смяната и при последните избори се показа, че хората искат промяна, искат реформи, така че всяка една партия, ако държи на себе си и иска да се развива и да бъде подкрепяна, това е формата и начинът да съществува'', посочи той. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама