Нова мярка ще стимулира газовия пазар в България

18:15, 29 ное 19 / Икономика 25 1292 Topnovini
1

Нова мярка ще стимулира търсенето и предлагането на природен газ в България.

Мярката, известна под името "Програма за освобождаване", се разработва от държавното дружество „Газов хъб Балкан“, съобщава БГНЕС.

"Програма за освобождаване" ще допринесе за реалната диверсификация и либерализация на пазара в страната и региона, заявиха от дружеството.

България ще получи милиарди от "Балкански поток"

"Газов хъб Балкан" ще работи в сътрудничество с всички институции и пазарни участници, за да се превърне България в ликвиден физически и търговски хъб в Региона на Югоизточна Европа.

В началото на месеца стана ясно, че бъдещата газова борса ще работи през европейска платформа. Дружеството „Газов хъб Балкан“ ще се присъедини към европейска мрежа от газови борси. По този начин от януари следващата година на българската газова борса ще се предлагат различни видове продукти.

От средата на ноември започна и регистрацията на кандидатите да се включат в планираните през декември първи търгове за предлаганите от "Булгаргаз" обеми в новата Програмата за освобождаване. През декември се планира да започнат търговете за сключване на двустранни краткосрочни и дългосрочни договори. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани