България ще получи милиарди от "Балкански поток"

18:46, 20 сеп 19 25 2189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева за около 20 години от проекта "Балкански поток". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Акцент на деня: Руски газ ще тече през "Балкански поток"

"Възвръщаемостта на проекта е предвидена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако нямаше възвръщаемост, КЕВР нямаше да одобри проекта", добави той.

"Когато Русия обяви спирането на "Южен поток" и даде началото на "Турски поток", започнахме да работим по газов хъб "Балкан". Част от идеята беше втората тръба да се захранва с газ от "Турски поток"", посочи Николов.

Започва изграждането на „Турски поток“ през България

По думите му Европейският съюз няма правови механизми за спирането на строежа на "Балкански поток". Всичко е направено по европейските правила. Тази инфраструктура е изцяло българска, заяви председателят на енергийната комисия.

Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура.

Николов увери, че страната ни няма да загуби транзитните такси от над 1 млрд. долара за осигуреното трасе за транзитиране на руски газ към Турция.

Той каза, че е умерен оптимист за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Виждаме голям интерес от големи компании. "Този интерес трябва да се материализира", заяви Валентин Николов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама