Разбиха престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари

11:19, 19 ное 19 25 3093 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Разбита е престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари - с номинал 100 евро. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

При операция, проведена на 15 ноември в София, Варна и Кюстендил, са задържани шест лица - мъж, жена, баща и дъщеря и още двама души. Петима от тях са с постоянна мярка за неотклонение – трима са със „задържане под стража“, един е с влошено здравословно състояние и е под домашен арест, а последният е с парична гаранция. При операцията са извършени множество претърсвания и са открити две работилници, в които са изготвяни фалшификатите – едната е в двор на автосервиз, а втората в дома на един от задържаните.

Членовете на групата са криминало проявени и повечето са осъждани за документни престъпления, измами и каналджийство. 

Групата е осъществявала своята дейност на територията на цялата страна, като е имала клиенти не само от България, а и от съседните Балкански страни, както и чужденци с азиатски и арабски произход.

Тя е работила на две нива – първото е отговаряло за намирането на клиенти, а второто з  техническото изготвян на фалшификатите.

Групата е изработвала фалшификати на всички документи, предоставяни от държавната администрация и то с добро качество – само експерт би ги различил.

Цената на документите е зависела от поръчаното количество и качество и се е определяла още от националността на клиента. Така например фалшива лична карта е струвала 600 лв., шофьорска книжка – 300 лв., диплома за средно образование – 350 лв., диплома за висше образование -  650 лв., акт за раждане – 130 лв., удостоверение за психическа годност за шофьори 100 евро.

Документите са използвани в ЕС, включително от трафиканти на мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама