Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО: Това е сигнал за пробуждане на Алианса

16:48, 28 ное 19 / Свят 25 2220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че коментарът му за "мозъчната смърт" на НАТО е послужил като полезен сигнал за пробуждане на членовете на Алианса, съобщи БТА.

Изказването беше направено на 7 ноември в интервю за сп. "Икономист". Тогава държавният глава заяви още, че Европа трябва да започне да се възприема като самостоятелна геополитическа сила, иначе "няма да контролира съдбата си".

Столтенберг и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха несъгласие с оценката на Макрон за състоянието на алианса.

Меркел отхвърли мнението на Макрон, че НАТО преживява "мозъчна смърт"

Днес френският президент изрази желание европейците да са страна по бъдещото споразумение, което ще замени руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. след денонсирането му от САЩ.

"Не можем да делегираме сигурността си на едно двустранно споразумение, по което никой европеец не е страна. Нужно е участие на европейците в този бъдещ договор", каза Макрон. "Европейците трябва да бъдат включени в преговорите по бъдещия договор за ракети със среден и малък обсег", заяви френският президент.

На въпрос за възможните рискове за сигурността от китайската телекомуникационна компания Huawei, Макрон отговори, че никога няма да се стреми да заклеймява конкретен мобилен оператор или конкретна страна.

Тази седмица френският държавен секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че Франция няма да последва САЩ и да изключи Huawei от мрежата си от пето поколение (5G), въпреки че ще пресее всички доставчици на оборудване за потенциални заплахи за сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама