Акцент на деня: Хайде на курорт, ама национален

17:30, 28 ное 19 / Акценти 25 3937 Биляна Иванова
1

Промени в Закона за туризма този път нагорещиха страстите между министър Николина Ангелкова и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Двамата неведнъж са влизали в словесни битки докато той беше вицепремиер. Обвинения и крилати фрази и този път не липсваха.

Кой да решава за националните курорти?

Изменението в закона оставя това в ръцете на министъра на туризма. Досега становища даваха и други държавни органи. Валери Симеонов определи като диктат правото да се прехвърли само на ресорния министър.  Николина Ангелкова се защити, че идеята за националните курорти не е нейна приумица, а е обсъждана с представители на сектора. 

Къде ще купонясваме и къде ще релаксираме?

Предвижда се в националните курорти да има зониране. Общинските съвети ще имат думата къде в курортите може да се шуми до късно и къде не. Според Симеонов ако това се приеме, ще се стигне до приказката „бой на негри в тъмна нощ“. „Ще започне едно „боричкане на булдози под килима“, както казваше Чърчил“, обяви той. Ангелкова му отговори, че Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране в националните курорти.

Корупция, затъмнение и още... 

Валери Симеонов намекна и за корупция, за това заговориха и от БСП. По думите му законът въвежда „пълно информационно затъмнение“, а липсата на информация е най-добрата среда за корупция. „Много е лесно да хвърляш във въздуха помпозни думи като корупция и некомпетентност, защото всеки ги отразява. Обвиненията трябва да имат факти, а такива няма“, подчерта министърът на туризма. 

Измененията в закона минаха на първо четене, въпреки че коалиционните партньори на ГЕРБ „Обединени патриоти“ гласуваха „против“. Везните наклониха ДПС с гласовете си „за“. От БСП имаха критики, но се въздържаха при гласуването. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани