По-малко чужди туристи у нас тази година

12:59, 28 ное 19 / Икономика 25 1317 Topnovini
1

8 390 227 са чуждестранните туристически посещения в страната от януари до октомври включително тази година. Отчита се минимално намаление от 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година, която бе рекордна за българския туризъм. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, публикувани в сряда, съобщи Министерството на туризма.

За месец октомври 2019 г. чуждестранните туристически визити са над 546 хил., като се отчита увеличение от 5,1% спрямо съответния месец година по-рано.

Ангелкова vs. Симеонов: Зониране или „бой на негри в тъмна нощ“

„Резултатите показват, че въпреки множеството предизвикателства в международен план през тази година българският туризъм запазва устойчиви резултати“, коментира министър Николина Ангелкова. Тя апелира активната съвместна работа и мобилизацията на държавата, туристическия бизнес и местната власт да продължат през зимния сезон, както и при подготовката на лято 2020 и 2021 г.

През 10-те месеца на 2019 година водещ пазар за входящ туризъм е Румъния, като визитите от там са повече от 1,114 млн. Гърция е на второ място с 988 хил. визити, отчитайки нарастване от 6 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Трети и четвърти пазар за страната ни са съответно Германия и Турция.

Колко ще ни струва зимната почивка?

В топ 10 за периода януари-октомври 2019 са още туристическите посещения от Република Северна Македония, Украйна, Великобритания, Русия, Полша и Сърбия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани