Отвориха първата спермална банка с ХИВ позитивни донори

09:40, 28 ное 19 / Свят 25 1922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Нова Зеландия отвори врати първата банка за сперма с ХИВ позитивни донори, пише BBC. Целта е да се пребори стигмата около заболяването.

Проектът е на местни организации, които се надяват по този начин обществото да научи повече относно предаването и заразяването с ХИВ.

До момента в банката са се записали трима ХИВ позитивни донори. Всеки от мъжете има незначителни количества от вируса в кръвта си. Това означава, че нивата са толкова ниски, че ХИВ не може да бъде предаден на друг човек чрез сексуален контакт, нито пък при забременяване.

От спермалната банка коментираха, че в документите им навсякъде е упоменато, че донорите са ХИВ позитивни. Казват се и нивата на вируса в кръвта им като доказателство, че болестта не може да бъде унаследена.

Един от мъжете, които се е записал като донор е новозеландецът Деймиън Рул-Нийл, който разговаря с местно радио. По думите му когато разкрил на работодателя си, че е ХИВ позитивен, той бил тормозен от колегите си. Поради тази причина напуснал работа.

Откриха нов щам на ХИВ

„Науката казва, че лекарствата правят ХИВ позитивните незаразни. Много от моите жени приятели, които са ХИВ позитивни, раждат деца. Науката и медицината ни върнаха това обратно“, казва Рул-Нийл.

Мъжът е с тази диагноза от 1999 г., той женен с две деца и трима внука, предава bTV.

Учен: „Дизайнерските бебета“ ще бъдат реалност до две години

В последните години има колосален напредък в лечението на вируса на ХИВ, като съвременните лекарствени терапии успешно намаляват нивата на вируса в кръвта до незабележими стойности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама