Учен: „Дизайнерските бебета“ ще бъдат реалност до две години

18:40, 20 ное 19 / Любопитно 25 1931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генетично модифицираните човешки деца или т.нар. „дизайнерски бебета“ ще станат реалност до две години, твърди нов научен труд, цитиран от CNN и bTV. Генното модифициране е изключително търсено и в момента, защото предпазва от
наследяването на различни болести, предавани в семейството.

„Ще можем да създаваме дизайнерски бебета по етичен начин в следващите две години. Генното модифициране в момента не носи почти никакъв риск и може да бъде използвано върху човешки ембриони“, твърди биохимикът Кевин Смит от университета „Абърти“ в Шотландия.

Смит е твърд привърженик на генетичното модифициране. Според него по този начин могат да бъдат предотвратени редица от генетично наследяваните болести у хората. Въпреки това този тип редакция все още не се предлага главно заради страхове, че по този начин могат да бъдат създавани „дизайнерски бебета“ – деца, чиито гени са променени заради нелечебни цели.

През ноември миналата година китайски учен обяви, че е създал първите генномодифицирани човешки бебета, които са резистентни към вируса ХИВ. Новината беше приета с неодобрение от научните среди, но според Смит тяхното създаване е морално оправдано.

„От чисто утилитарна гледна точка, генетичното модифициране е единственият възможен начин да се справим с множество генетично предавани болести. Това ще позволи на лекарите да предпазят бъдещите хора от сърдечни заболявания, рак, деменция и много други“, твърди Смит.

Въпреки това в научния си труд Смит съветва всякакви медицински изследвания в тази насока да бъдат забавени, тъй като „обществото масово е против модифицирането на хора“. Той вярва, че в следващите две години ще станем свидетели на опит за генетично-модифицирани бебета, който е етично и морално обоснован.

Изследването на Смит беше посрещнато със скептицизъм и критики от неговите колеги. Според много от тях генното модифициране все още е в много начален етап, като негативните му последици не са изследвани достатъчно, за да бъде прилагано на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама