Акцент на деня: Отиде си една епоха

17:30, 27 ное 19 / Акценти 25 3785 Василена Йорданова
1

Тази нощ, минути след полунощ, от този свят си отиде емблемата на българското кино, учителят, човекът с ясна и категорична гражданска позиция – Стефан Данаилов.

Напусна ни големият актьор Стефан Данаилов

Големият български актьор този път не успя да се изплъзне на смъртта – отиде си на 76 години, след като в началото на месеца бе поставен в медикаментозна кома заради събиране на вода в белите дробове.  Миналата година той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон. През август тази година бе приет в болница в Бургас, откъдето бе преместен в болница в София. На 9 октомври бе приет във ВМА. 

След себе си Ламбо оставя огромно наследство – над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

Култови ще останат превъплъщенията му като майор Деянов в сериала „На всеки километър“, Яким Донев в „Дами канят“, Дон Надзарено „Нуцо“ Марчиано в италианския сериал „Октопод 7“ и много други.

Освен на сцената той има много и различни роли и в живота – носител на множество награди от национални театрални и филмови фестивали, Заслужил артист (1975) и Народен артист (1983). Удостоен с награди „Аскеер“ и ордени „Стара планина“ и „Златен век“, преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, избиран за народен представител 6 пъти,  министър на културата в правителството на Сергей Станишев (2005 - 2009 г.), кандидат за вицепрезидент с кандидат за държавен глава Ивайло Калфин от БСП.

Новината за смъртта на Стефан Данаилов потопи България в скръб – политици, общественици, културни дейци, ученици, колеги, близки, приятели, почитатели, съмишленици споделиха тъгата си от раздялата с него.

„Голям мъж“, „учител по непресторено рицарство“, „морална скала“, „вселена от талант, емоция и мъдрост“, „изключителна личност със собствена светлина“, „учител за сцената и за живота“, „голям актьор и скъп приятел“ – това са само част от думите, които те използваха, за да опишат личността и човека Стефан Данаилов.

Последно сбогом с Ламбо ще си кажем на 2 декември от 11.00 часа в Народния театър, когато ще се състои и поклонението. Тогава завесите ще паднат, а публиката на крака ще изпрати големият Стефан Данаил в последния му път.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани