Проф. Румен Кънчев, ЕАЦС: Военноморски координационен център е необходим, дори закъснял

19:13, 26 ное 19 / Политика 25 3244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Като много положително се възприема посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. Особено важен е подписаният документ - рамката за стратегическо партньорство в следващите 10 години, където е дефинирано разбирането за стратегическо партньорство между България и САЩ. И там са включени всички основни компоненти на едно сериозно и задълбочено стратегическо партньорство". Това каза проф. Румен Кънчев от Евроатлантическия център за сигурност в предаването "Нещо повече" по БНР. 

Какво да очакваме след срещата „Тръмп – Борисов”?

"Светът се движи към триполярност, много по-сложен от двуполярния свят, с масово превъоръжаване - особено с ядрено оръжие и с високотехнологично оръжие. В този контекст сигурността е много важна. САЩ са водеща страна в областта на сигурността и отбраната и е много важно с такъв съюзник да имаме стратегическо партньорство", каза проф. Кънчев.

Експертът изтъкна, че в документа се поставя акцент на модернизацията на българските въоръжени сили.

Проф. Кънчев коментира, че вероятно зад анонсирания Военноморски координационен център във Варна се има предвид военно командване, което е необходимо, за да координира действията на страните от НАТО в този регион - Румъния, Турция и България - и на приятелските на НАТО страни, каквито са Грузия и Украйна. 

"Според мен изграждането на този център е закъсняло", каза още той и добави, че вероятно Русия ще запази относително неутрална позиция по този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама