Акцент на деня: На всеки 15 минути - шамар

17:30, 25 ное 19 25 3902 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Повече от 30 000 са сигналите за домашно насилие, подадени на телефон 112 от началото на годината. Това означава, че средно на ден операторите на горещата линия са получавали по над 90 обаждания, което прави по близо 4 за час или по един сигнал за домашно насилие на всеки 15 минути. За периода са издадени повече от 2000 ограничителни заповеди.

Стряскащата статистика оповестиха от МВР в Световния ден против насилието на жените. Фрапиращите данни обаче не спират дотук – според международни организации всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие  - това прави 1 милион българки, които страдат от „жестоката любов“ на някой от своите близки. 

От началото на годината са извършени 70 убийства, от които 24 са на жени. По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от партньора ѝ. От общо 182 случаи на нанасяне на средни телесни повреди над 100 са били срещу жени. 26 от общо 35 случая на следене касаят представителки на нежния пол. 

Това са данните само за оповестените случаи на агресия - статистиката мълчи за проявите на насилие, които остават "заключени" зад врата на дома.

Психологът и психотерапевт Александра Петрова обясни пред ТОПНОВИНИ, че жертвите на насилие у нас често имат усещането, че няма към кого да се обърнат и не знаят какво да направят. Те изпитват срам и крият от другите това, което се случва у дома. От друга страна ние като общество трудно забелязваме проявите на насилие, а дори да и да го направим, често сме пасивни към агресията.

Снимка: Pixabay

Данните на полицията показват, че през последните години случаите на домашно насилие не само не намаляват, а напротив – увеличават се.

За да се справи с проблема, през следващите 3 години МВР ще изгражда информационна система, в която автоматично ще постъпват всички сигнали за домашно насилие, включващи средни и тежки телесни повреди, изнасилвания и дори убийства. В нея ще постъпват и сигнали за самите насилници - какви ограничителни заповеди са били издавани за тях, дали имат предишно криминално минало. 

Като акция срещу агресията тази вечер в столицата ще се проведе традиционното шествие на пострадалите от насилие жени, което ще приключи на пл. "Орлов мост" с бдения със свещи.

Снимка: Pixabay

Припомняме, че след поредицата от жестоки убийства на жени през 2018 г., в началото на годината парламентът криминализира всички форми на домашно насилие, с промени в Наказателния кодекс. Те бяха внесени от управляващите, след като Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

Самият документ отново е на дневен ред, след като новият Европейски парламент се готви тази седмица да призове всички страни от ЕС да приемат конвенцията. Истанбулската конвенция беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г.,  но до момента седем държави в Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.   

Основна цел на Истанбулската конвенция е „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“. Документът се стреми да премахне всички форми на дискриминация, както и да подпомага сътрудничеството на организации правоприлагащи органи за  премахване на насилието над жени и домашното насилие.

Снимка: Pixabay

У нас срещу него се обявиха ВМРО, БСП и църквата, както и редица граждани. Те заподозряха, че с конвенцията се въвежда понятието „джендър“, което позволява на отделния индивид да самоопределя пола си според социалната роля, която заема в семейството, а не според биологични си пол, с която се разрушават традиционните представи за семейството. В подкрепа на документа се обявиха близо 200 неправителствени организации, граждани и фигури от обществения и политически живот, според които Истанбулската конвенция е най-високият и надежден регионален стандарт за защита срещу всички форми на насилие срещу жените.

Станишев: Ако си затваряме очите сега, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви

Бившият конституционен съдия Благовест Пунев поясни пред ТОПНОВИНИ, че въпреки позицията на Конституционния съд от миналата година, решението за ратификацията на спорния документ е единствено в ръцете на депутатите. Т.е. въпреки това, че конституционните съдии са сметнали текстовете за несъвместими с основния закон, не е  проблем те да бъдат приети, ако има политическата воля за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама