За първи път: Откриха галактика с три свръхмасивни черни дупки

21:00, 25 ное 19 / Култура 25 2529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Визуалицазия, дело на НАСА, на поява на черна дупка.
Визуалицазия, дело на НАСА, на поява на черна дупка.

Почти всяка галактика във Вселената има в основата си свръхмасивна черна дупка, но международен екип от изследователи за първи път откри галактика, която има три.

Черната дупка в центъра на Млечния път изхвърля необичайни искри

Galaxy NGC 6240 има неправилна форма поради това, че се е получила в резултат на галактическо сливане. Предположението е, че тя се е образувала след като две галактики са се сблъскали много отдавна поради наличието на две свръхмасивни черни дупки.

Списание "Astronomy & Astrophysics" съобщава обаче че, новите наблюдения са разкрили, че всъщност черните дупки са три, а не две.

„Чрез нашите наблюдения с изключително висока пространствена разделителна способност успяхме да покажем, че взаимодействащата галактическа система NGC 6240 съдържа не две - както се предполагаше по-рано - а три свръхмасивни черни дупки в центъра си'', казва водещият автор професор Волфрам Колатски от университета в Гьотинген.

Астрономи: Получаваме повтарящи се радио сигнали от друга галактика

Всяка от трите свръхмасивни черни дупки има маса над 90 милиона пъти Слънцето. За сравнение, Стрелец А, свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е „само” малко над 4 милиона пъти повече от масата на нашето Слънце. Трите черни дупки са разположени на разстояние по-малко от 3000 светлинни години една от друга.

„Такава концентрация от три свръхмасивни черни дупки досега никога не е откривана във вселената“, добавя д-р Петер Вайлбахер от Института за астрофизика в Потсдам. „Настоящият случай предоставя доказателства за едновременен процес на сливане на три галактики заедно с техните централни черни дупки“.

Вече можем да си направим космическо селфи от 640 км височина

Галактическите сливания не са чести, но са решаващи събития в еволюцията на галактиките. 

Докато са все още разделени, засега свръхмасивните черни дупки ще продължат да се движат една към друга. През следващите милиони години те ще се слеят в едно цяло, освобождавайки невероятни гравитационни вълни. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама