Черната дупка в центъра на Млечния път изхвърля необичайни искри

14:20, 16 авг 19 / Култура 25 2933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черната дупка в центъра на нашата галактика изпуска необичайни искри светлина, съобщиха учени, цитирани от bTV. Огромният космически обект, който е с четири милиона пъти по-голямо тегло от това на нашето Слънце, се нарича “Стрелец А”.

Не е необичайно от центъра на черна дупка да излиза материя. През годините астрономи са наблюдавали многократно подобни явления, но “Стрелец А” е сравнително спокойно небесно тяло и до момента не са отчитани толкова големи “изригвания”.

Звезда, изхвърлена от центъра на галактиката, се движи с чудовищна скорост

Екипът от астрономи още не знае поради каква причина има промяна в държанието на “Стрелец А”, но са изчислили, че шансът да наблюдаваме подобно изпускане на радиация в реално време е около 0,3%. Те са наблюдавали космическото явление в продължение на четири нощи – шанс под 0,05%.

Според първите резултати искрите или светкавиците радиация, идващи от черната дупка, са доказателство, че тя е станала по-активна. Друга хипотеза е, че “Стрелец А” е започнала да поглъща различен тип материя от досегашната.

Астрономите открили две събития, които могат да доведат до необичайната радиация. През 2018 г. покрай черната дупка преминава звезда с името S0-2 и е възможно “Стрелец А” да е засмукала от нейната материя.

Вижте първата по рода си снимка на черна дупка

През 2014 г. пък покрай центъра на Млечния път преминава прашен космически обект с името G2. Тогава учените очакваха да наблюдават невероятното му разпадане от огромната гравитация на “Стрелец А”, но останаха разочаровани. Сега астрономите смятат, че “шоуто просто се е забавило”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама