Най-големият басейн в Европа за филмови каскади е у нас

13:10, 23 ное 19 / Любопитно 25 2513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият басейн за снимане на подводни филмови кадри в Европа се намира в „Ню Бояна Филм Студиос”. Дълбок е 6 метра и е широк 20 метра. Именно в столицата предстои да се създаде академия за каскадьори, предава bTV.

 

За това как се става професионален каскадьор разказа Иан Крийд – мениджър „Подводно студио” към „Ню Бояна Филм Студиос” в София.

Крийд обясни, че проектът е стартиран преди около 18 месеца и завършен през април 2018 г. На път е да се открие академията, която ще обучава бъдещи каскадьори и техните умения за подводни номера.

Самият Крийд започва кариерата си през 1994 г., когато се присъединява към Кралския военноморски флот на Великобритания и започва в подводно военния отдел. По-късно се премества в подводно обезвреждане на мини. Там прекарва 6 години. „Също така прекарах 3 години в експерименти с гмуркане, въвеждахме ново водолазно оборудване, нови умения и техники в обследването на мини”, допълва още той.

Личният му рекорд за най-голяма дълбочина, на която се е гмуркал е 81 метра. А най-дълго успява да си задържи въздуха под вода между 2 минути и 2 минути и половина. Според него не е впечатляващо постижение, имайки предвид, че световният рекорд е 7-8 минути.

 

Признава, че се е налагало да обезврежда мини от времето на Втората световна война. Именно затова и споделя, че четири пъти е бил на косъм от смъртта.

След 9 години във флота решава да смени фокуса на професията си.

„Чрез приятел на приятел се запознах с хора, които работеха върху филм, за който им трябваха водолази  за подводните им снимки. Не, за да участвам, а за безопасност. Така се озовах във филма „Капитан Корели”, добави Крийд.

Работи със световни имена като Ръсел Кроу и режисьора Ридли Скот. Обясни, че Скот снима много интензивно и знае какво иска. А Кроу пък е забавен, обича да участва в нещата. За тренировките и позициите, които правят около каскадите се изготвя програма, която да следват както професионалистите, така и новодошлите.

 

„Учим каскадьорите как да запазят самообладание във водата, как да подобрят уменията си на дишане - едно от най-важните неща”, подчерта водолазът.

Освен това обучават кадровиците на поредица боеве под водата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама