ЕП даде изцяло положителна оценка от изслушването на Мария Габриел

15:22, 22 ное 19 / Политика 25 2695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпитните комисии, които изслушаха еврокомисаря Мария Габриел на 30 септември, оценяват изцяло положително нейното представяне. Това се посочва в писмо на двете парламентарни комисии с оценка от изслушването. Съдържанието на писмото беше оповестено от Европейския парламент (ЕП), съобщи БТА.

Мария Габриел вече е зам.- председател на ЕНП

Двете изпитни комисии отбелязват, че Габриел познава областите, за които се предвижда да отговаря като еврокомисар по младежта и иновациите. Комисиите допълват, че получените отговори са били изчерпателни и задълбочени. В документа се посочва, че според двете парламентарни комисии, наименованието на новите задачи на Габриел трябва да отразява по-ясно и недвусмислено основните насоки - изследвания, образование и култура.

Мария Габриел е обявена за една от най-влиятелните жени в киберсигурността в Европа

Говорител на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че знае за настояването на италианското правителство названието на отговорностите на Габриел да бъде допълнено с думата "култура". Подобно искане беше отправено на вчерашното заседание на Съвета на ЕС. Говорителят уточни, че след като в последните часове ЕП представи писмата с оценките на всички кандидати за еврокомисари, сега екипът на Фон дер Лайен обмисля поисканите от евродепутатите промени.

Говорителят потвърди, че днес следобед се очаква посланиците на страните от ЕС да дадат предварителна оценка на списъка с кандидатите за еврокомисари. В понеделник следващата седмица се предвижда Съветът на ЕС да утвърди списъка с окончателния състав на новата ЕК. След това в сряда новата комисия се предвижда да бъде гласувана от евродепутатите в Страсбург.

В полунощ днес изтича срокът по искането Великобритания да представи свой кандидат за еврокомисар. ЕК засега не бърза да посочи какво наказание би поискала от Съда на ЕС за Лондон заради неспазването на изискването да посочи свой представител в комисията. ЕК днес отново изрази убеденост, че екипът на Фон дер Лайен ще може да встъпи в длъжност от 2 декември, макар и с един комисар по-малко от необходимото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама