Акцент: Габриел вторият човек в ЕНП

17:30, 21 ное 19 25 6200 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Избраха българския еврокомисар Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП. Тя събра най- високата подкрепа в сравнение с останалите деветима избрани за заместници на новия председател на партията Доналд Туск.

В комисията на Жан- Клод Юнкер Габриел отговаряше за цифровата икономика. Създаде първата пан-европейска програма "Цифрова Европа". Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа- „WIFI4EU“. Габриел е създател и на първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани, която доведе до намаляване на таксите за роуминг между шестте балкански страни.

Мария Габриел ще бъде вторият човек в ЕНП след новия председател Доналд Туск, който беше единствен кандидат за поста. Той наследява Жозеф Дол официално от 1 декември. Досега Туск беше на една от ключовите позиции в ЕС- председател на Европейския съвет. Мястото му ще заеме Шарл Мишел.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пръв поздрави Мария Габриел и изтъкна, че тя е била с най- добрия резултат от всички кандидати за зам.- председател на ЕНП. „Това е поредното признание за опита и възможностите, които притежава“, заяви Борисов. Под снимка, на която двамата са усмихнати и прегърнати, лидерът на ГЕРБ написа, че Габриел е изключително работлива и отговорна и ще работи добре по важните за Европа приоритети.

В бъдещата Европейска комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел ще бъде с ресор „Младеж и иновации“. Самата Габриел го обяви за признание за България. Тя премина с отличен изслушванията в ресорните комисии в ЕП.

Пътят на Мария Габриел към европейските институции започва през 2009 година, когато е избрана за депутат. Преизбрана е и на следващите избори през 2014 година и става ръководител на делегацията на ГЕРБ в ЕНП. Оттогава до 2017 година е и зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП. Мария Габриел е била Евродепутат на годината два пъти: в категориите „Развитие“ и „Равенство между половете“. Тази година беше обявена за една от 50-те най- влиятелни жени в Европа в областта на киберсигурността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама