Борисов в Загреб: Туск ще бъде твърд председател на ЕНП, имаме нужда от това

18:36, 20 ное 19 / Политика 25 3931 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

''Доналд Туск ще бъде твърд председател на ЕНП, имаме нужда точно от това сега.'' Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на конгреса на ЕНП в Загреб, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

''Всички вие си спомняте какво приветствие за нашето европредседателство изнесе на български език и мисля, че няма българин, който тогава да не се трогна от усилието му'', каза премиерът.

С него сме приятели още когато беше премиер. Познавам го добре, много добър човек е, добър приятел ми е. Той е много твърд човек. Тези години, в които беше председател на Европейския съвет, за него бяха място, което не отговаря на неговата енергичност. Там се изискваше страшна дипломатичност и консенсус, но въпреки всичко направи огромни усилия.

''Не на последно място той е партиец, бил е лидер на партия, премиер, познава Централна и Източна Европа и Балканите. ЕНП правеше много компромиси през тези години'', заяви премиерът и допълни, че обича Жозеф Дол като баща, като брат и един изключителен човек:

Той направи много, но смятам, че Доналд ще бъде по-твърд и имаме нужда точно от това сега, защото много партии и членове на ЕНП на практика изобщо не изповядват ценносттие й. Сдружават се със социалисти, комунисти, леви и мисля, че това е един добър избор.

На въпрос как очаква Туск да реши противоречията в ЕНП в Унгария и други източноевропейски държави:

Виктор Орбан е много добър приятел на България, но в някои свои решения неслучайно си получи съдбата да го няма в ЕНП. Той е антикомунист в дъното на душата си.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама