Забраняват пренасянето на над 30 000 лв. през границата

13:50, 20 ное 19 / Политика 25 1786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

Прецизира се разпоредбата, свързана с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол. В тази връзка се предвижда изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митничарите да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Предвижда се също така уеднаквяване на определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон, както на външната, така и на вътрешната граница.

В законопроекта е предвидена изрична законова компетентност митническите органи да съставят актовете за установяване на административни нарушения по чл. 18, ал. 2, 3 и 7 букви "в" и "г" от Валутния закон, съгласно Регламент (ЕО) № 1889/2005.

Въвежда се дефиниция за "укрит" предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума.

Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама