Караниколов: При нарушение - „запечатване“ на бензиностанцията за три години

12:26, 20 ное 19 25 2096 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Министерски съвет одобри промени в Закона за горивата, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Законът бе приет точно преди една година. Веднага след това в сектора имаше напрежение. КЗК също се произнесе. В становището си комисията твърди, че текстовете не позволяват да се създаде нужната конкуренция, а нивата на сивата икономика няма да спаднат. Започнаха дебати на заинтересованите страни.

За какво се договориха?

Министерството на икономиката и заинтересованите страни се разбраха от обхвата на закона да бъдат освободени земеделци, които няма да извършват търговия. Предвидени бяха изключения за мините, като при тях се разрешава да има вътрешни обекти и мобилни автомобили, с които ще извършват зареждане на гориво.

Министър Караниколов прогнозира, че в Народното събрание ще има дебат за изискванията за регистрация.

По действащия закон изискването за регистрация на обект е 500 000 лв. Сега обаче малките търговци поискаха разбивка по оборотите - в зависимост от това колко печели всяка фирма. Има и предложение на база процент от оборота. По този въпрос все още не е постигнато разбиране.

Караниколов очаква спор и за забраните за регистрираните обекти. Напълно се забранява сипването на гориво от стационарни временни обекти в автомобили, които извършват зареждане. Малките търговци обаче искат допускане на тази възможността.

Ресорният министър бе категоричен, че държавата няма да спре с мерките за изсветляване на сектора.

Министерството на икономиката предлага при извършване на нарушение от регистрирани и нерегистрирани обекти (ведомствени) да се издава забрана за срок от три години да се извършва доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. В случай, че някой реши да си прехвърли фирмата или собствеността, той пак няма да може да използва този обект в следващите три години. Според него така ще се постигне ефективен контрол и ще се пресече възможността за спекулации в сектора. Държавата ще следи търговците и в същото време ще забранява използването на обектите, които са били в нарушение. Има възможност и за отнемане на техника. 

До една седмица законът ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама