Трабантът на Соломон Паси вече е паркиран пред щабквартирата на НАТО

15:07, 19 ное 19 / Любопитно 25 2345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от символите на НАТО в България безспорно е трабантът на Соломон Паси. Уникалното возило, произведено в ГДР, вече е част от постоянна експозиция в щабквартирата на НАТО, съобщиха от МВнР.

Това е реплика на оригиналния трабант, който всички българи ще продължават да виждат във Военноисторическия музей в София.

Заедно с парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., и част от Берлинската стена, българският трабант е един от експонатите върху площите около новата Главна квартира на Алианса.

През далечната 1991 година в България за първи път пристига генерален секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си. Самото посещение е ясен сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция.

През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама