Акцент на деня: Вода газим, жадни ходим

17:30, 18 ное 19 25 3500 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

С четирите думи на българската поговорка "вода гази, жаден ходи" най-точно може да бъде описано текущото състояние на три от районите в страната.

През последните дни бидоните, кофите и легените се превърнаха в най-търсените стоки в Перник, Ловеч и Плевен. Първите две области вече обявиха воден режим, а същата заплаха тегне и над третата.

Перник обратно в 1993 г.

От 18 ноември влезе в сила воден режим в Перник и околните населени места - ситуация, с каквато миньорският град не се е сблъсквал от 1993 г. Около 60 000 души ще бъдат засегнати от режима. Освен гражданите на Перник, потърпевши са и хората от Батановци и 9 села в региона.

Вода ще има само по 10 часа в денонощието - всяка сутрин  от 5.00 до 10.00 ч. и всяка вечер от 17.00 до 22.00 ч. Причинaта е драстично ниското ниво на водата в язовир "Студена". Изчислено е, че при такъв график водата в язовира ще стигне за пет месеца. Освен домакинствата, потърпевши са и детски градини, училища и болници.

Кметът на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че ако ВиК дружеството не изпълнява договорните си отношения с всички абонати, общината ще заведе дела. Междувременно перничани заявиха, че готвят и протест, насрочен за 20 ноември. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разпореди на регионалния министър Петя Аврамова да работи в синхрон с кмета, за да се разреши бързо проблемът.

И Ловеч на сухо

И в Ловеч се въвежда режим на водата заради намалелия дебит на водоизточниците. От 18 ноември водоподаването ще бъде спирано за времето от 23.00 ч. до 06.00 ч. Въвеждането на режима се налага заради намаляването на дебита на водоснабдителна група „Черни Осъм“ до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи питейно-битовите нужди. За нормалното водоподаване е необходим дебит от 400-450 л/сек. Засега не се очаква по-сериозен воден режим в региона.

Плевен на ръба

Oбласт Плевен също е заплашена от трайно безводие. Официална причина е липсата на валежи от месец юли. Заради това градът е на режим от месец - водата спира през нощта, за да я има през деня. На режим са и десет села. В областния център подпомагат водоснабдяването с помпени станции, но вече и те са на критичния праг. Вода се губи и при течовете по остарялата водопреносна мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама