Автоинструктори на протест срещу промените в шофьорските изпити

14:44, 18 ное 19 / Общество 25 1040 Topnovini
1

Автомобилни инструктори и ръководители на учебни центрове от цялата страна се събраха на протест срещу готвените нормативни промени в сектора. Десетки учебни автомобили изпълниха пространството около столичния храм-паметник „Свети Александър Невски“, за да поставят своите три основни искания – отпадане на електронната система за контрол, отпадане на промяната в броя на учебните часове, както и по-адекватни институционални и браншови решения в сферата на пътната безопасност.

Протестиращите се разграничават от бранша и браншовите структури, които подкрепят проектопромените.

СБА призова да не се прибързва с промените в шофьорските изпити

„Браншовите организации излизат и изказват мнение на автошколите и инструкторите, което не съвпада с нашето. Ние не сме „за“ selfie-тата (камерите, които да записват целия курс – б. р.), нито за увеличаване на часовете. Ние сме „за“ контрол, но не по този начин. Не за този контрол“, посочи пред DarikNews.bg Стоян Стоянов, автоинструктор от Стара Загора.

От бранша се притесняват, че ако броят на учебните часове зад волана се увеличи, това ще повиши цената на курса, което пък ще доведе до отлив на клиенти.

„И сега курсистите имат право да си вземат колкото искат часове. Над 70% от всички курсисти взимат шофьорска книжка от първия път. Всичко е в изпита. Там трябва да е контролът на държавата“, смята Стоянов.

Адекватни ли са идеите за промяна на шофьорските изпити?

„Това е изкуствен контрол. Трябва да купим една скъпа техника, както и приложения за телефоните. Да си купим мобилен интернет. Безсмислено е. Няма кой да ги следи тези неща“, допълва колегата му Петър Кушлев от Велико Търново.

От бранша са пресметнали, че ако готвените промени станат факт, цената на един курс ще се повиши с около 220 лева, а ако се въведе и GPS контрол – още повече.

Инструкторите настояват още за отпадане на кормуване в мъгла, през нощта, както и по магистрала. Предлагат и повишаване във заплащането на изпитващите с цел привличане на висококвалифицирани специалисти и експерти. Всички свои искания и предложения протестиращите са събрали в специално становище, което са изпратило до министерствата на транспорта и образованието, както и до Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани