Студент адаптира безвъзмездно учебник за незрящи деца

11:25, 18 ное 19 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студент от Добрич се зае да адаптира учебник по английски за незрящи деца.

Александър Пампоров е студент във Висшето училище по мениджмънт в Добрич. По идея на своята леля Христина Димитрова се заема да адаптира учебник по английски език за незрящи седмокласници.

„Естеството на работата включва някакви познания по английски език, някакво разбиране за това как трябва да бъде нареден един учебник, също така известни компютърни умения за работа с определен софтуер”, обясни Александър пред Нова телевизия.

Христина Димитрова преподава брайлова азбука и компютърни умения на хора със зрителни увреждания в центъра за социална рехабилитация и интеграция. Помага на децата и в обичайната им учебна подготовка, но липсата на специализирана литература я подтиква да търси алтернатива.

„Налага се, тъй като слепите и слабо виждащи деца вече учат заедно със своите връстници без увреждания в масовото училище. А то на много места и региони не разполага със специална учебна литература и семейства се справят самосиндикално”, разказва тя.

„Един вид разучавам образователната система. От другата страна е интересно за мен, че правя това за някого, който ще има огромна ползва от него. Всъщност това ме прави щастлив, че някой ще оцени работата ми”, споделя Александър.

Брайловото четмо и писмо не само гарантира по-висока грамотност на незрящите, но и развива въображението им, като всяка книга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама