Денят накратко – 15 ноември

19:00, 15 ное 19 25 2335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

За чия сметка ще бъде първият ден от болничния, как полетът на премиера Борисов от Солун до България беше изложен на риск, защо гимнастици от цяла Европа пристигнаха в София и още: 

***

Първият ден от болничния – за чия сметка?

Обявеното вчера предложение първият ден от болничния да е за сметка на работника предизвика полемики в публичното пространство и не само. Според президента на КНСБ Пламен Димитров идеята на управляващите по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма да доведе до нищо добро. Затова от КНСБ поискаха спешна среща с премиера Борисов, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

Според СДС подобно решение е унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични.Те призовават предложението да бъде оттеглено. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също ще поискат среща с премиера – те обаче са на мнение, че първият ден не трябва да се заплаща от работодателя.

От ГЕРБ днес направиха уточнението, че първият ден от болничния ще се плаща при определени случаи, например за гледане на болно дете или при трудова злополука. Това обаче не успокоява обществените реакции за мярката, която засяга най-много българи.

***

Премиерът Борисов в Солун

Бойко Борисов участва в среща на върха с премиерите на Гърция и Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните от региона. Обратно към България технически проблем с правителствения самолет “Фалкон” изложи на риск полета на Борисов и делегацията, с която той беше в Солун. Навигационната система на самолета е отказала напълно при опит да се приземи в София. Той ще бъде спрян, докато не се установи причината за аварията.

***

Румен Радев пристигна в Света гора 

Румен Радев пристигна в Света гора, където се срещна с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство, както и посети българската духовна и национална светиня православният манастир „Св. Великомъченик Георги Зограф“. По думите на президента Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност. Той изрази надежда, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават.

***

Проверяват три болници заради починало дете

Министър Кирил Ананиев назначи проверка в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ заради случай с починало 3-годишно дете. Ананиев заяви, че ако бъдат установени нарушения в болниците, през които детето е преминало, ще следват наказания.

***

Опасно време 

Във вторник Венеция преживя второто най-високо регистрирано покачване на водата в историята си. Днес също се очаква покачване на нивото заради порои. Жителите и гостите на града се призовават да не излизат на улицата без необходимост.Опасното време не подмина и Франция. Най-малко 140 000 къщи останаха без ток в югоизточната част поради силни снеговалежи, има и един загинал. Поради това в югоизточна Франция беше обявен оранжев код за опасно време.

***

Гимнастици от цяла Европа пристигнаха в София

По повод Конгреса на Европейския съюз по гимнастика (EUG) в страната ни пристигнаха представители на всички европейски федерации по всички спортове, които са под шапката на UEG – спортна, художествена гимнастика, аеробика, акробатика, скокове на батут. България е домакин на форума за първи път.

***

Вандалски акт в столицата 

Пейката на двамата поети Славейкови в столицата осъмна без бастунът, на който Пенчо Славейков се подпираше.  Това се случва само около шест месеца, след като композицията беше поставена на обновения площад „Славейков“. Записите от камерите се преглеждат, а за възстановяването на любимата скулптура до 10 дни увериха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама