Смятана за копие картина на Ботичели се оказа оригинал

16:45, 14 ное 19 / Любопитно 25 1669 Topnovini

Картината "Мадоната с младенеца", която дълго време се смяташе за копие на произведението на италианския художник Сандро Ботичели, се оказа оригинал, съобщи "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Наскоро специалистите проведоха допълнителни изследвания, които показаха, че платното, нарисувано приблизително през втората половина на XV - началото на XVI век, е дело на Ботичели.

Реставраторът и изкуствовед Саймън Гилеспи, използвайки инфрачервени лъчи, е успял да проучи по-добре областта на ръцете и други фрагменти от платното и да докаже, че начинът на изпълнение е характерен за Ботичели.

"Трябваше да вървим милиметър по милиметър, като се има предвид крехкостта на оригиналните слоеве боя. В хода на работата премахнахме мръсотията и стария лак, за да разкрием истинската красота на Мадоната и да станем свидетели на възраждането на шедьовъра", каза той.

Гилеспи също открил, че фонът с арката е дело на фалшив художник, който го добавя в началото на 20 век, вероятно за да увеличи размера на картината.

Историкът Лорънс Кантър, който също призна автентичността на произведението, каза, че са необходими редица изследвания, за да се разбере кога и колко промени е претърпяла картината.

Сега "Мадоната с младенеца" на Ботичели е в Националния музей на Кардиф в Уелс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани